• خانه
  • عایق صوتی دیوار مشترک

عایق صوتی دیوار مشترک

عایق صوتی دیوار مشترک

صدای مزاحم از دیوار مشترک

امروز عایق صوتی دیوار مشترک با واحد مجاور در بسیاری از واحدهای مسکونی به یک نیاز تبدیل شده است‌. صدای دیوار مشترک با همسایه، بخصوص وقتی ضخامت دیوار اندک و کیفیت ساخت بنا پایین باشد همواره باعث ایجاد مزاحمت برای شماست. صدای منتقل شده از دیوار گاهی فقط محدود به صدای بلند موسیقی و فیلم است. گاهی هم وضعیت به حدی آزار دهنده است که حریم خصوصی و آرامش افراد را سلب کرده و حتی صدای گفتگوی عادی هر واحد، در واحد مجاور براحتی شنیده میشود! اگر قصد بازسازی دارید حل این مسئله می تواند به عنوان یکی از تغییرات مهم در طرح و برنامه بازسازی منزل یا محل کار شما قرار گیرد. در این مقاله راهکار علمی و عملی کاهش این صداهای مزاحم را بررسی میشود.

بررسی ضروت اجرا و طراحی عایق صوتی دیوار

اگر صدای مزاحم همسایه دیوار به دیوار موجب رنجش شماست و قصد بازسازی دارید، اجرای عایق صوتی دیوار پیشنهاد می شود. در پروژه­ های بازسازی صفر تا صد گروه بازسازی و دکوراسیون طراحیا، وجود صدای مزاحم و ضرورت اجرای این اصلاحات روی دیوار بررسی شده و در صورت نیاز به اجرا، جزئیات فنی و زمانی و هزینه دقیق آن در طراحی و برآورد اولیه پروژه پیش بینی میگردد. سپس بسته به شرایط با بهترین متریالهای روز بازار و حرفه ای ترین استادکاران نسبت به اجرای دیوار آکوستیک اقدام می شود.

شیوه اجرای عایق صوتی دیوار مشترک

عایق دیوار مشترک، بسته به اینکه نوع و شدت صدای مزاحم چقدر باشد، با متریالها و شیوه های مختلفی اجرا می شود. شیوه کار معمولا به این صورت است که ابتدا روی دیوار مورد نظر یک استراکچر آلومینیومی نصب می شود. سپس شیتهای عایق صوتی که “پشم سنگ” یکی از محبوب ترین و رایج ترین آنهاست روی دیوار قرار میگیرد. روی تایلها یا شیتهای پشم سنگ، و با تکیه بر استراکچر فلزی، صفحات کناف نصب می شود. این صفحات کناف قابلیت بتونه و رنگ آمیزی داشته و معمولا پس از نقاشی یا کاغذ دیواری کار تمام می گردد. گاهاً روی کناف هم با شیتهای MDF پوشیده ­شود یا یک کمد یا شلف دیواری روی آن اجرا گردد. کمدها و شلفهای دیواری نیز صدابندی دیوار را تقویت کرده و انتقال صداهای مزاحم را تضعیف می کنند. این فرایند در ویدئوی زیر تشریح شده است.

پشم سنگ بعنوان عایق دیوار چگونه استفاده می شود؟

عایق پشم سنگ به دو صورت “رولی” و “تایلی” در بازار عرضه می شود. در پروژه های بازسازی گروه بازسازی و دکوراسیون طراحیا، در صورتی که عایق صدای دیوار مشترک مورد نیاز و درخواست کارفرما باشد، معمولا عایق پشم سنگ تایلی با ابعاد 60 در 120 سانتیمتر استفاده می شود. ضخامت تایل پشم سنگ مورد نیاز از یک سو به شدتِ صدای مورد نظر و از سوی دیگر به دانسیته پشم سنگ بستگی دارد. از این رو بایستی نسبت به آن طبق روابط و ضوابط مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان محاسبه شود. اما بصورت تقریبی و تجربی، معمولا تایل پشم سنگ با ضخامت 5 سانتیمتر و دانسیته 120 کیلوگرم برمترمکعب پاسخگوی نیاز صدابندی دیوار خواهد بود. پشم سنگ بصورت رولی را معمولا در سوله ­ها، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و در توربینها استفاده میکنند.

پشم سنگ رولی بعنوان عایق صدای مزاحم

تایل پشم سنگ مورد استفاده در عایق صوتی دیوار

هزینه اجرای عایق صوتی دیوار مشترک

در زمان نگارش این بلاگ، یعنی دیماه 1402، هزینه کل اجرای یک مترمربع از عایق صوتی روی دیوار مشترک، چیزی بین 450 تا 800 هزارتومان برآورد می شود. این هزینه شامل مصالح مورد نیاز و اجرای کل عایق تا سطح نهایی آن می باشد. هزینه دقیق تابع ضخامت کناف (9، 12 یا 18 میلیمتر)، دانسیته پشم سنگ و کیفیت اجرای آن است.

مدت زمان اجرای دیوار آکوستیک

آکوستیک کردن دیوار مشترک با در نظر گرفتن ساختاری که تشریح شد معمولا برای ابعاد معمول دیوار (ارتفاع حدود 3 متر و طول زیر 10 متر) چیزی در حدود 3 الی 4 روز زمان میبرد. دقت کنید که در بازسازی صفر تا صد شما قادر خواهید بود که این فرایند را با بخش عمده ای از سایر فعالیتهای بازسازی همزمان کنید.

اجرای عایق صدای دیوار در گروه بازسازی و دکوراسیون طراحیا

اگر نیاز به مشاوره اولیه جهت بازسازی صفر تا صد در تهران دارید میتوانید با شماره 02144418209  تماس بگیرید و یا فرم درخواست مشاوره اولیه را از طریق این لینک تکمیل و ارسال کنید. ضمنا آلبوم نمونه کارهای بازسازی ما، اینجا و گالری پروژه های مصنوعات چوبی ما هم اینجا قابل مشاهده است.

اشتباهات رایج در عایق کاری صوتی دیوار مشترک

عمدتاً دو نوع ایراد در آکوستیک کردن دیوار مشترک رخ می دهد. ایراد اول مربوط به دانستیه و کیفیت پشم سنگ خریداری شده است. ایراد دوم هم به نحوه نصب و اجرای آنها برمیگردد. چنانچه هنگام نصب بین تایلها فاصله بیفتد اثربخشی عایق صوتی کم شده و در نهایت منجر به کاهش صدای مزاحم نخواهد شد. لذا بایستی دقت کنید که لبه تایلها کاملا به هم متصل شده و هیچ محدوده ای از دیوار بدون عایق نماند.

معایب عایق صوتی دیوار

آکوستیک کردن دیوار مشترک، در کاهش صداهای مزاحم نقش مهم و کاملا محسوسی ایفاد میکند. اما باید توجه کنید که این عملیات، معایب و ایراداتی نیز به همراه خواهد داشت. اولا کاهش صدای مزاحم صددرصدی نیست. ثانیاً لایه های عایق بخشی از مساحت مفید منزل یا محیط کار شما را اشغال خواهد نمود.

کاهش صدای مزاحم از دیوار همسایه صددرصد نیست

نباید تصور کنید که عایق صوتی مشکل صدای مزاحم همسایه را بطور کامل برطرف خواهد کرد. با بهترین متریال و با بهترین اجرا نیز، به هر حال کسری از صدای تولید شده در واحد مجاور را خواهید شنید که میزان آن به شدت، نوع و فرکانس آن بستگی دارد.

لایه های عایق بخشی هر چند اندک از مساحت منزل شما را اشغال می کنند

ثانیاً، عایق صوتی اجرا شده خودش ضخامتی در حدود 8 الی 13 سانتیمتر داشته و بخشی از مساحت منزل شما به واسطه آن اشغال خواهد شد. اگر این لایه ها تحت شرایطی مثلا روی طولی مجموعا به میزان 10 متر اجرا شود در مجموع چیزی در حدود یک مترمربع از مساحت منزل شما خواهد کاست. از آنجایی که معمولا مشکل صدا از دیوار همسایه معمولا در مجتمع های پرواحد مسکونی با تراکم بالا، مشاهده می شود، مشکل اشغال مساحت مفید گاهاً محسوس و قابل توجه است و بایستی در مراحل اولیه طراحی و برنامه ریزی برای پروژه، تبعات آن و اثرات منفی روی چیدمان وسایل و غیره لحاظ گردد.

عایق بندی و تنظیم صدا در مقررات ملی ساختمان

در مقررات ملی ساختمان بسیاری از کشورها، بصورت مفصل به موضوع عایق بندی و تنظیم صدا پرداخته شده است. در ایران نیز از سال 1390 در مبحث هجدهم از مقررات ملی ساختمان، عایق بندی صوتی ضابطه مند شده است. لذا این موضوع بایستی در طراحی و اجرای ساختمانها رعایت گردد. اما متاسفانه به اجرای آن چندان توجهی نشده و در بسیاری از ساختمانهایی که حتی بعد از سال 90 احداث شده اند صداهای مزاحم (نوفه) مخل آسایش ساکنین می شود. کتاب مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان (ویرایش سوم، سال 1396) از اینجا قابل دریافت است.

کتاب مبحث هجدهم مقررات ملی ساختمان بعنوان راهنمای طراحی دیوار آکوستیک

انواع صداهای مزاحم در ساختمان

صداهای مزاحم در ساختمان را معمولا به دو دسته عمده تقسیم میکنیم. کوبه ای و هوابرد. نوع صدای کوبه ای صدایی است که منشاء تولید آن ضربه یا کوبش باشد. این گونه از نوع صدای پیکره ای است که محیط انتشار آن جامدات مانند بتن، فولاد، چوب، شیشه، یا ترکیبی از این گونه مواد باشد. در مقابل، صدای هوابرد صدایی است که محیط انتشار آن هواست. مانند صدای صحبت کردن، موسیقی، و نوفه ی ترافیک.


صدابندی چیست؟

صدابندی جلوگیری از تراگسیل صدا به فضای مجاور و یا به عبارت دیگر، کاهش انرژی صوتی تراگسیل یافته به فضای مجاور است. در آکوستیک ساختمان، دو نوع صدابندی در برابر صدای هوابرد و صدای کوبه ای مورد بررسی قرار میگیرد و برای هر کدام شاخصهای مربوطه ارائه میگردد.

شما میتوانید ما را در اینستاگرام، یوتیوب و آپارات هم دنبال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *