تاثیر رنگ های مختلف بر روی روان و روحیات انسان ها، موضوعی ثابت شده است. این امر در دکوراسیون داخلی خانه نیز صدق می کند.
نحوه رنگ آمیزی دیوارها، انتخاب رنگ مبلمان، پرده ها و یا حتی نوع نقش و نگار فرش ها، همه در کنار یکدیگر میتواند محیطی آرام بخش ایجاد کرده یا برعکس حس اضطراب و سنگینی را منتقل کند.
در ادامه قصد داریم اصول اولیه انتخاب رنگ و انواع هارمونی آن ها را مطرح کنیم.
چرخه رنگ
این یک شکل ساده شده از چرخه رنگ می باشد.
رنگ های اصلی در این دایره، رنگ قرمز، زرد و آبی هستند زیرا برای ساخت این رنگ ها از هیچ رنگ دیگری استفاده نمی شود و خالص هستند.
رنگ های ثانویه هم مانند بنفش و سبز و نارنجی رنگ هایی هستند که از ترکیب رنگ های اصلی به دست می آیند. این چرخه یک نیمه رنگ گرم و یک نیمه رنگ سرد دارد.
رنگ بندی مونوکروم
(Monochromatic Harmony)
این هارمونی تک رنگ است. در این نوع هارمونی از درجات خلوص و شدت های مختلف خانواده یک رنگ استفاده می شود یعنی روی یک قطاع از چرخه رنگ حرکت می کنید. در واقع شما یک رنگ اصلی برای دکوراسیون انتخاب می کنید و تناژ های مختلفی از همان رنگ را برای اجزای مختلف در نظر می گیرید مانند عکس زیر که از کرم قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره را دارد.
رنگ بندی آنالوگ
(Analogous Harmony
این رنگ بندی با ترکیب رنگ هایی ایجاد می شود که در چرخه رنگ در قطاع های مجاور هم قرار می گیرند.
رنگ بندی مکمل
(Complementary Harmony)
رنگ های مکمل به رنگ هایی می گویند که در چرخه رنگ در مقابل هم قرار می گیرند.
رنگ بندی متساوی الاضلاع
(Triad Harmony)
در این هارمونی رنگ ها از سه خانواده با فاصله برابر از همدیگر انتخاب می شوند. ترکیب این سه رنگ مثل تصویر زیر به شکل یک مثلث متساوی الاضلاع دیده می شود.
رنگ بندی متساوی الساقین
(Split_Complementary Harmony)
هارمونی متساوی الساقین از ترکیب یک رنگ با دو خانواده هم جوار شاخه مکمل رنگ اصلی ایجاد می شود به شکلی که اگر آن رنگ ها را روی چرخه رنگ به هم وصل کنیم یک مثلث متساوی الساقین تشکیل می شود.
رنگ بندی مستطیل
(Double Complementary)
در این رنگ بندی، دو جفت از رنگ های مکمل در کنار هم انتخاب می شوند. به همین دلیل به این نوع هارمونی، دو مکمل یا مکمل برابر هم گفته می شود اگر به چرخه دقت کنید موقعیت رنگ ها به شکل حرف X دیده می شود.
رنگ بندی دوتایی
(Diad)
رنگ بندی دوتایی از ترکیب دو رنگ با حذف رنگ میانی به دست می آید.
رنگ بندی چهارضلعی
(Tetrad)
هارمونی چهارضلعی از یک رنگ اصلی و یک رنگ مکمل همراه با دو رنگ همجوار رنگ مکمل تشکیل می شود. این نقاط روی چرخه رنگ یک چهارضلعی را می سازند.