نورپردازی در راه پله ها جلوه ای خاص به آن می دهد.
در این مطلب قصد داریم نکات نورپردازی پله را بررسی کنیم، با ما همراه باشید.
به دلیل تامین ایمنی و جلوگیری از صدمه دیدن افراد، طراحی روشنایی پله ها و همه مکان هایی که در آن ها فرد رو به بالا یا پایین راه می رود نیازمند توجه خاص است.
نکته اصلی در نورپردازی پله ها، ایجاد کنتراست بین کف و پیشانی پله است که کف باید روشن تر از پیشانی باشد. ساختار پله و مصالح آن تاثیر زیادی در ایجاد کنتراست دارند و اگر رنگ مصالح انتخاب شده برای کف پله روشن تر از قسمت های دیگر باشد، کنتراست لازم به راحتی به وجود می آید، حتی اگر جهت تابش نور به گونه ای باشد که تمایل به کاهش کنتراست آن ها داشته باشد.
باید توجه داشت که کنتراست با استفاده از نور مستقیم ایجاد می شود نه غیر مستقیم.
به این معنی که در نورپردازی پله ها بهتر است از چراغ هایی استفاده شود که نور را مستقیما به پله ها می تابانند.
محل نصب چراغ های سقفی یا دیواری باید به گونه ای باشد که سایه های مزاحم روی پله ها ایجاد نکنند و باعث خیرگی مستقیم افرادی که در حال بالا یا پایین رفتن پله ها هستند نشوند. در همین راستا، پیشنهاد می شود چراغ ها در ارتفاعی کمتر از ۲/۵ متر از سطح پله ها نصب شوند، به خصوص چراغ هایی که نور را به صورت جانبی، یعنی در راستای چشم افرادی که در حال عبور از پله هستند پخش می کنند.
معمولاً رنگهای نورپردازی بهکار رفته در راه پلهها رنگهای ملایم و گرم و یا ترکیبی است. نورپردازی زرد و ملایم یکی از پرطرفدارترین رنگهایی است که برای نورپردازی این فضا به کار میرود، اما این به این معنا نیست که نمیتوان رنگهای دیگر را به کاربرد.
بهتر است چراغ ها در محلی قرار نگیرند که دسترسی به آن ها برای تعمیر و نگهداری سخت باشد و مشکلاتی به وجود آورد.
برای نورپردازی در راه پلهها، نمونههای نقطهای توکار، دیوارکوبهای کوچک، لوسترهای تک چراغ کوچک و حتی نورپردازیهای رشتهای مخفی با لامپهای توکار گزینه های مناسبی می باشند.
بهتر است از چراغ هایی استفاده شود که بتوانند بر روی آن کنتراست به وجود آورند. جهت تابش نور در روش B بهتر از روش A است.
دیاگرام نورپردازی پله
برگرفته از کتاب اصول و روش های طراحی نورپردازی