یخچال هایی که در بازار ایران هستند انواع مختلفی دارند که هرکدام، سایز و اندازه های مخصوص به خود را دارند. از طرفی، باید در نظر داشته باشید که برای شکیل شدن طراحی و استقرار یخچال در آشپزخانه بهتر است یخچال درون یک کادر یا قابی از جنس کابینت شما قرارگیرد تا از لحاظ هارمونی شکیل و زیبا شود. به این بخش از کابینت، کابینت دور یخچال، باکس یخچال، یا قاب یخچال گفته می شود. در این مقاله، جزئیات ابعادی کابینت دور یخچال را برای انواع یخچالهای رایج در بازار بررسی میکنیم.
برای جانمایی یخچال اساسا باید به سه عامل اصلی توجه کرد:
ابعاد یخچال شما، شامل طول و عرض و ارتفاع، مهمترین عوامل تعیین کننده سایز کابینت دور یخچال شما هستند. در ادامه این مقاله، ابعاد رایج یخچالها را بررسی خواهیم کرد.
پشت یخچال باید حدود پنج سانتمیتر با دیوار فاصله داشته باشد و کاملا به دیوار نچسبد. این فاصله از دو جهت اهمیت دارد. اولاً، گردش هوا بصورت طبیعی در فضای پشت یخچال ضروری است. ایجاد محدودیت در این بخش موجب جلوگیری از گردش طبیعی هوا شده و موجب فشار بیشتر به موتور و کمپرسور و کاهش عمر آنها می شود. ضمناً گاهی مشاهده می شود که پریز برق دقیقا در دیوار پشت یخچال تعبیه شده که در این صورت برای اتصال دوشاخه برق و استفاده از این پریز، این فاصله بایستی در نظر گرفته شود.
درب یخچال باید به طور کامل امکان بازشدن داشته باشد. پس در حالت ایده آل، عمق کابینت یخچال باید به میزانی در نظر گرفته شود که پس از ایجاد فاصله پنج سانتیمتری از دیوار، همچنان طولی دستکم به اندازه عمق درب یخچال، از آن بیرون بزند. بدون وجود این بیرون زدگی، کامل باز شدن درب یخچال به اندازه 180 درجه تقریبا غیرممکن خواهد بود. کامل باز نشدن درب یخچال، استفاده از آن را مشکل خواهد نمود. چرا که با نصفه باز شدن درب، کشوها و طبقات یخچال هم بطور کامل بیرون نمی آیند. امکان نظافت یخچال وجود نخواهد داشت و برای گذاشتن و برداشتن ظروف بزرگ و حجیم نیز به مشکل بر خواهید خورد.
با توجه به توضیحاتی که ذکر شد در هنگام کامل باز شدن درب یخچال، بیرون زدگی به اندازه عمق درب اجتناب ناپذیر است. اما ضرورتی ندارد که شما همواره یخچال را در چنین وضعیتی قرار دهید:
عمق معمول یخچال های دوقلو 65 سانتیمتر است و این عدد با عمق معمول کابینت ها برابر است. معمولا وقتی یخچال دوقلو استفاده شود مشکلی از بابت بیرون زدگی یخچال وجود ندارد. چرا که با احتساب 5 سانتیمتر از پشت یخچال، مجموعا به کابینی به عمق 70 سانتیمتر نیاز داریم. عرض صفحه کابینت مجاور کابین یخچال نیز بایستی به همین سایز ساخته و نصب گردد. عمق 70 سانتیمتر برای صفحه کابینت عمق رایجی است و در بسیاری از پروژه ها این عرض به عنوان حداقل اجرا می گردد. با چنین سایزی یخچال دوقلو کاملا در کابین قرار میگیرد، سطح درب آن با کابینت هم سطح شده و بیرون زدگی خاصی مشاهده نمی شود.
مشکل از جایی شروع می شود که یخچالهای ساید بای ساید یا فرنچ مطرح میشوند. این یخچال ها نسبت به یخچال های دوقلو عمق بیشتری دارند و بسته به برند ممکن است گاهی عمق شان به حدود 90 سانتی متر هم برسد. برای پوشش کامل یخچال های عمیق ساید بای ساید می توانید عمق کابینت را هم بعضا تا حدود 85 سانتیمتر زیاد کنید. با توجه به اهمیت این موضوع، عمق یخچال شما یکی از دهها موردی است که قبل از آغاز فرایند طراحی در گروه بازسازی و دکوراسیون طراحیا از شما پرسیده می شود تا بر اساس آن در خصوص عمق کابینت و عرض صفحه کابینت تصمیم گرفته شود. ولی آیا افزایش عمق و رساندن آن به عمق یخچال همیشه قابل اجرا است؟ بستگی به شرایط دارد!
اولاً، وقتی آشپزخانه شما کوچک است، عمق 85 سانتیمتر کابینت عملا از فضای آشپزخانه شما کم می کند و آن را کوچک تر جلوه می دهد که در بسیاری مواقع مطلوب نیست. ثانیا، در خیلی از پروژه ها کنار جای یخچال باید صفحه کابینت کار شود که صفحه با عرض 85 سانتیمتر در بازار رواج خیلی کمتری دارد و دسترسی به آن سخت تر است.
برای مثال در تصویر زیر که پروژه شهرک غرب ما طراحیا است فضا کافی بود و با توجه به عدم مجاورت کابین یخچال با صفحه، این امکان وجود داشته است که کابینت های کنار یخچال را با عمق 85 سانتیمتر اجرا کنیم و مشکلی هم بابت بیرون زدگی ساید بای ساید نداشته باشیم.
اگر فضا این اجازه را به شما ندهد که کابینت های مجاور را عمیق تر در نظر بگیرید یک روش می تواند این باشد که بیرون زدگی یخچال را با یک فریم پوشش بدهید. مانند این تصویر که پروژه امیرآباد ما طراحیا است. لازم به ذکر است که این فقط فریم فقط جنبه ظاهری داشته و عمقی ندارد. ضمنا کنار، پشت و بالای یخچال فضای کافی برای گردش هوا دارد.
اما گاهی اوقات شرایط به طراح اجازه پیاده سازی هیچ کدام از این دو ایده را نمی دهد و بیرون زدگی یخچال اجتناب ناپذیر می شود. مانند تصویر زیر که پروژه ما طراحیا در محدوده سازمان برنامه تهران است. چون ورودی این آشپزخانه ستون و قناسی داشت و ما آن را با نما کاور کردیم و جای کافی برای افزایش عمق وجود نداشت.
اگر قصد بازسازی کامل و یا طراحی و اجرای کابینت و مصنوعات چوبی دارید، ما در گروه دکوراسیون طراحیا آماده ارائه مشاوره اولیه هستیم. کافی است در روزها و ساعات کاری با شماره 02144418209 تماس بگیرید یا هر موقع که تمایل داشتید درخواست مشاوره اولیه خود را از طریق این لینک ارسال کنید تا ما در اسرع وقت با شما تماس بگیریم. آلبوم پروژه های اجرایی ما را هم میتوانید در این لینک مشاهده کنید.
ما را در اینستاگرام و یوتیوب هم دنبال کنید.